Bilişim sektöründe son yıllarda neler değişti?

Can Hüzmeli |
İlgili Konular: Genel, Blog

Bilişim sektöründe son yıllarda en göze çarpan konu işin mutfağındaki kişilerin girişimcilik konusundaki cesaretleri oldu. Küresel anlamda girişimcilik ile ilgili istatistikleri incelediğimizde yakın zamanda yaşanan ekonomik kriz yüzünden oluşan artan işsizlik oranı sonucunda girişimciliğin artması normal olarak karşılanabilir; fakat Türkiye Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında krizden nispeten çok daha kolay sıyrıldı. Buna rağmen girişimcilik anlamında gayet iyi maaşlarda çalışan profesyonellerin işi bırakıp, kollarını sıvayarak kendi şirketlerini kurmaları Türk insanının genlerindeki girişimcilik faktörünü oldukça güzel gösteriyor. Bu konuyla ilgili yapılan bir araştırmada Türkiye’de girişimcilik konusunda cesaretin ne kadar yüksek olduğu görülüyor.

Türkiye girişimcilik endeksi

Türkiye girişimcilik endeksi

Genelde yurt dışındaki örneklere baktığımızda başarıyla sonuçlanan büyük girişimlerin çoğunun başında girişimcinin önemli bir başarısızlığı ya da şanssızlığı ve bunun sonucunda girişimci olmaya zorlanması yatıyor. Fakat son zamanlarda özellikle ülkemizdeki girişimleri incelersek, girişimcilerin çoğunun güvenli alanlarını (comfort zone) terk edip, çok daha zor şartlara göğüs germeyi göze alarak başarıyı yakaladıklarını görüyoruz. Bu da ülkemizdeki girişimler adına önemli bir güven veriyor. Çünkü bu şekilde girişimleri yapan kişiler bu işin merkezinde yetişmiş, sektörü her açıdan takip etmiş ve yeterli bilgiye sahip olarak başlamış kişiler oluyor. Bu tür girişimlerin sayısı bir balon gibi şişip patlamayacaktır çünkü girişimci olmaya karar veren kişiler zaten sık eleyip ince dokuyarak karar veren profesyoneller. Daha önce internet dünyasında yaşanan büyük krizin yakın zamanda yatırımcılar dünyasında yaşanma ihtimali olsa da bu bilinçli yatırımcı kesimi sayesinde Türkiye’nin bundan etkilenmeyeceğini düşünüyorum. Tabi bir yandan da eski usul, yani aklına bir fikir geldiğinde amatör ruhla peşinden gidenler var. Onlara da en büyük tavsiyem kesinlikle girdikleri pazar hakkında deneyimli birinden fikir almaları. Bu şekilde yönlendirmeler sayesinde ölü doğacak fikirlerin önüne geçilmiş olur.

Türk girişimcilerin diğerlerinden önemli bir farkı; çok az sermaye ile işe başlıyor olmaları. Aşağıdaki istatistiklerden de anlaşılacağı gibi ülkemizde gerekli sermayeyi bulabilmek oldukça güç. Şu anda uluslararası arenada duyulan girişimlerimizin olmamasının en önemli sebebi bence bu. Diğer ülkelerdeki girişimcilere nazaran geride olduğumuz tek konu büyük hayaller kurup uluslararası işlere imza atma konusunda yeterli yatırımı yapmak.

yatirimci
Türkiye özelinde bilişim dünyasının biraz daha detaylarına girdiğimizde son 5 yılda çok büyük bir ilerleme kaydedildiğini görebiliyoruz. E-devlet projelerini diğer ülkelerle karşılaştırdığımızda ne kadar büyük bir ilerleme kaydettiğimizi net bir şekilde fark edebiliriz. Daha önceleri bizim kağıt kalem ile yaptığımız bir çok işi Avrupa ülkelerinde bilgisayarla yapıldığını görüp şaşırırdık. Fakat bugün geldiğimiz noktada Avrupa’daki kamu kurumlarına e-devlet yapımızla ilgili danışmanlık bile yapmaya başladık. Bunun en güzel örneklerinden biri: UYAP. Ulusal yargı ağı projesi ile yakalanan başarı şu anda birçok Avrupa ülkesine örnek olmuş durumda. Ülkemizden temsilciler Avrupa’da konferanslara ve seminerlere davet edilerek UYAP projesinde kaydedilen gelişmeleri meslektaşlarına aktarıyorlar.

Wise Hakkında


Paylaş: