Temelinde istatistik bulunan altı sigma üretim modeli ile çeşitli analizler ve simülasyonlar sonucu farklı çözümler üreterek kaliteyi artırmak amacıyla kullanılan yönetim stratejisidir. Özellikle müşteri memnuniyeti ve hataları azaltma konularına odaklanır.
Yalın üretim ise israflardan arınarak firmanın yükünü azaltarak daha dinamik bir yapıya bürünmesini sağlamak için kullanılır. Bu yönetim stratejisi 1950 yılında Ford’un üretim sistemlerini inceleyen Toyota mühendisi Taiichi Onho’nun geliştirdiği bir metodolojidir. Bugün dünyada birçok şirket bu yöntemi kullanmaya devam ediyor.
Yalın üretimle Altı sigmanın en temel farkları
Yalın üretimde, fabrikadaki en rütbesiz çalışandan en üstteki yöneticiye kadar herkes işin içindedir.
Altısigmada ise belirlenmiş beyaz yakalı, yeşil kuşak, siyah kuşak ya da master siyah kuşak olarak da bilinen, ekipler tespit ettikleri problemleri çözüm yoluna giderler.
Günümüzde başarının anahtarı: Yalın Altı Sigma
Son yıllarda yalın üretim ve altısigma güçlerini birleştirdi. Ve yalın altı sigma diye çok daha güçlü bir trend doğdu. Yoğun rekabetin yaşandığı sektörlerde rekabet üstünlüğünü sağlamak isteyen şirketler muhakkak yalın altı sigma modeli ile başarılı olacaklardır.