Bilgi teknolojilerinde son trendler neler?

Erhan Panayırcı |
İlgili Konular: Blog

1. Cloud Computing 

lkn-communication

Bilgi teknolojileri trendlerinin en tepesinde Cloud var. Çünkü bugün her yazılım ve donanım üreticisinin bir Cloud çözümü var. Her geçen günde bu çözümler geliştiriliyor. Bugün televizyonlarda bile bulut teknolojilerinden bahsediliyor. Her ne kadar kullanım oranı düşük sevilerde olsa da gelecekte en çok kullanılan bilgi teknolojilerinden biri haline gelecektir. Hatta gelecekte bilgi işlem servislerinin tamamıyla cloud üzerine taşınıp donanıma ya da yazılıma yatırım yapılmadan sadece servis olarak araç kiralama gibi bir yöntemle kullanılabilir hale gelecek.

Bugün en yaygın olarak kullanılan cloud teknolojileri üç gruba ayırabiliriz. Bunlardan ilki; public Cloud, daha çok son kullanıcıya yönelik kullanılan ve giriş seviyesinde dediğimiz firmaların rahatlıkla kullanabileceği ya da büyük firmaların bazı servislerine verebileceği teknolojidir. İkincisi; Private Cloud’dur. Bu da büyük firmaların kullandığı kendilerine ait donanım ve yazılım hizmetlerinin içinde barındıran türdür. Son olarak public ve Private Cloud’un bir arada olduğu Hibrit yapılar var. Bu hibrit yapıyla beraber kimi servisler public üzerinden verilebiliyor kimi servislerde privte tarafta özel, gizli ya da güvenli yapılar içerisinde olabiliyor.

2. Big Data (Büyük Veri)

Stream of digital data and eye

Big data son günlerde çok konuşulur hale geldi. Bu durumun giderek artan veri ve bu verinin öneminden kaynaklanıyor. Bugün her kullanıcı veri üretir hale geldi. Attığınız her mesaj, çektiğiniz her fotoğraf, yaptığınız her kredi kartı alışverişi veri anlamına geliyor.

Toplanan tüm veriler devasa büyüklükteki veri merkezlerinde depolanıyor. Bir birinden bağımsız yığınla verinin depolarda saklanmasının amacı, bir birinden bağımsız verileri birleştirerek anlamlı sonuçlar çıkarmaktır. Bu anlamlı sonuçlar şirketler için ciddi avantajları sağlıyor ve onların daima bir adım önde olmasını sağlıyor. Bunu bir örnekle daha anlaşılır hale getirebiliriz. Bugün herkes cep telefonu kullanıyor. Kullandığımız cep telefonu sayesinde bizim dünya üzerinde nerede olduğumuzun belirlenmesi çok kolay hale geliyor. Örneğin, yeni doğan bebeğiniz için bir alışveriş merkezine girip bebek arabası satın aldığınızda o firma sizi kayıt altına alabilir. Ve bir zaman sonra tekrar o alışveriş merkezine girdiğinizde o firma sizin yine benzer bir ürün alabileceğinizi öngörerek sizin için kişisel bir kampanya hazırlayarak size farklı bir bebek ürünü satmaya çalışabilir. Bunu da cep telefonunuza kısa mesaj yoluyla çok rahat ulaştırabilir.

3. Mobiltiy

Nüfusun büyük bir oranı akıllı cihazları kullanıyor. Ve bu sayede ortamdan bağımsız online olmak çok kolay. Her geçen gün bunun maliyetleri de düşüyor. Çalışanlar bu sayede ofise bağlı kalmadan işlerini yürütebiliyor. Bir toplantı yapmak için bir araya gelmeye gerek yok. İnternet üzerinden bunu çok kolay yapabilirsiniz. Bu hem maliyetleri kısıyor hem de zaman kazandırıyor.

4. Social

Social için sosyal medyanın kurumsal taraftaki hali diyebiliriz. Sosyal medyanın gücünü ticari boyuta taşıyarak bundan faydalanmak mümkün. Bununla ilgili birçok ürün geliştirildi ve geliştirilmeye devam ediyor. Birçok firma sosyal medyada kendi portallarını oluşturarak burada kendi işlemlerini yapabiliyor. Bununla ilgili son olarak Microsoft önemli bir hamle yaparak Twitter’ın kurumsal versiyonu olarak adlandırılan Yammer’ı satın aldı. Bu da gelecekte bu Sacial’ın öneminin artacağını bir göstergesi olarak değerlendirebilir.

Wise Hakkında


Paylaş: