Çağrı analiz ve telefon trafiği raporlama hizmeti kurumlara ne sağlar?
Salih Umut Kavurmacı |Çağrı analiz ve raporlama aslında genel anlamda telefon trafiğinin raporlanması ve bu trafiğin analiz edilmesidir. Yapılan bütün telefon görüşmeleri aslında geride bir iz bırakıyor. Bu izin analiz edilmesiyle de kurumlar için oldukça anlamlı ve onlar için verimlilik sağlayan birtakım sonuçlara ulaşılıyor.
Bütün telefon santralleri her bir telefon görüşmesiyle bir kayıt tutar. Buna CDR diyoruz. Burada santralin IP tabanlı olup olmaması fark etmiyor. Bütün santral markaları bu ham datayı üretiyor. Bu datalar çok eskinden beri üretilmesine rağmen firmalar bunu çok fazla önemsemiyorlardı. Sadece kim nereyi aramış, ne zaman aramış ve kaç dakika konuşmuş ve maliyeti ne olmuş gibi konulara odaklanıyorlardı. Oysa bu data’dan elde edilebilecek çok anlamlı raporlar var. Doğrudan işe dokunan, verimliliği arttıran ve maliyete dokunan birtakım raporlar elde edilebiliyor.
Çağrı raporlama ve analiz kavramı aslında bu raporların daha kapsamlı ve daha farklı bir bakış açısıyla incelenmesi ve analiz edilmesini tanımlıyor. Bunu yapmak için firmalar sahip oldukları santral sisteminin ürettiği CDR datalarını işleyebilecek, analiz edebilecek bir yazılıma ihtiyaç duyuyorlar. Bu yazılım, elde edilen ham datayı işleyerek çok daha kullanışlı hale getiriyor.
Bu raporlar yardımıyla firmalar, çeşitli yatırım kararları alabiliyor. Örneğin, voice over IP yapmalı mıyım? Telefon santralimi değiştirmeli miyim? Cep telefonu görüşmeleri için FCT cihazı kullanmalı mıyım ya da kaç adet kullanmalıyım? PRI haklarım yeterli mi ya da bunların sayısını arttırmalı mıyım? Tüm bu kritik soruların cevaplarını bu raporlardan elde ederek çeşitli analizler yapabiliyor ve önemli kararlar alabiliyorlar.