İK departmanları dijital ortamı etkin kullanmak istiyorsa bunun için öncelikle iş hedeflerini belirlemeli. Örneğin, daha fazla başvuru mu almak istiyorsunuz ya da daha nitelikli başvuru mu almak istiyorsunuz? İş gücü sirkülasyon oranını azaltmak mı istiyorsunuz yoksa şirketin marka imajını çalışanlar nezdinde iyileştirmek mi istiyorsunuz? Dijital medyayı kullanmaktaki amacınızı belirledikten sonra bir strateji geliştirebilirsiniz. Amaç belirlendikten sonra kurum içinde varsa strateji departmanından destek alarak dijital stratejisini oluşturabilirsiniz.
Yine dijital strateji kapsamında; web sitesi, işe alım siteleri, iç ERP sistemleri ile entegrasyon, online başvuru kabul sistemleri, işe alım ve mevcut çalışanlar ile ilgili konular vb. düşünülebilir. Bu kapsamda dijital strateji altında önemli bir konu da İK sosyal medya stratejisi…
İK stratejisinde de öncelikle amaçlar belirlenmeli. Sonrasında kullanılacak kanallara göre stratejiler belirlenmeli. Örneğin, Facebook ve Twitter için ayrı ayrı stratejiler belirleyebilirsiniz. Buna göre Linkedin stratejiniz çok daha farklılaşabilir. Çünkü bu sosyal ağların her birinde farklı bir kitleyle karşılaşacaksınız. Ayrıca her sosyal ağ için de bütçe ve iş gücü planlaması yapmalısınız. Her kanalın kendine özgü dinamikleri olduğu muhakkak hesaba katılmalı.
Bunu biraz daha açacak olursak örneğin, Facebook üzerinden genel olarak yeni mezun ya da henüz mezun olmamış üniversite öğrencilerine şirket konumlama anlamında seslenilebilecek iken Facebook tüm ilanları yayınlamak için uygun bir ortam değil. Ancak Twitter bunun için uygun bir sosyal ağ olabilir.
Linkedin’de ise şirket bilgilerinin güncel olması, mevcut çalışan bilgilerinin isabetli olması, varsa (isteniyorsa) Linkedin grubunun kurulup güncelliğinin sağlanması, gerekli Linkedin reklamları girilmesi, aday arama konusunda Linkedin uygun paketlerinin İK tarafından alınıp kullanılması düşünülebilir.