Geleceğin pazarlama trendi: Mobil pazarlama

Can Hüzmeli |
İlgili Konular: Blog

dMobil pazarlamanın her sene katlanarak artan gelir rakamları 2014’te de devam edecek gibi görünüyor. 2014 için yapılan tahminlerde ise bu büyümenin yüzde 50’nin üstünde olacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Mobil pazarlamadaki bu büyümenin önemli etkenlerinden birini 2013’te de yavaş yavaş hayatımıza giren uygulama bağlamlı reklamcılık oluşturuyor. Artık ajanslar markalara standart, geniş hacimli reklam yöntemleri dışında (SMS, MMS, mobil video, display reklam, Adwords vb.) gerilla taktiği izleyerek uygulama içi yaratıcı senaryolar da öneriyorlar.

2014’te bu tür kampanyaların çok daha sıklaştığı bir pazar göreceğiz. Bu kampanyalar yüksek kar marjları sağlasa da hacim olarak küçük oldukları için kampanyaların genel rakamlara etkileri oldukça küçük kalmaya devam edecek. Bu tür kurgular mass marketing (kitlesel pazarlama) iş akışlarına dahil edilebilen bir platform haline dönüşmediği sürece rakamlara büyük bir etki sağlamayacak, ancak kurguları bu iş akışlarına uydurabilen bir platform karşımıza çıkarsa bir devrim yaratabilir.

Son yıllarda devrim niteliğinde herhangi bir gelişme olmamasına rağmen, dünyada mobil pazarlama gelirlerinin sürekli bir artış içerisinde olmasının temelinde, cep telefonu kullanımı ve özellikle akıllı telefon kullanımı yer alıyor.

Diğer önemli bir etken ise, markaların dijital reklam bütçelerindeki artış. Dijital reklam bütçesindeki artış yüzde 20-30 civarında olduğu için bunun mobil reklamlara etkisi direkt yansıyor. Genel enflasyon oranları da düşünüldüğünde, mobil pazarlamadaki artışın temelinde Laurence Canter and Martha Siegel e-mail reklamcılığı (1994), Hot Wired display reklamcılık (1994), goto.com search reklamcılığı (1998), Adwords (2000)’ün yaptığı gibi devrimsel yeni bir iş modeli yatmıyor. Her ne kadar İOS ve Android birer devrim gibi görünse de asıl büyümeyi yakalamak için elde edilmesi gereken şey bu teknolojiler yardımıyla yeni bir iş modelini ortaya koyabilmekten geçiyor.

Senelerdir mobil pazarlama dünyasında beklenen büyük patlama yaşanamıyor. Bunun en önemli sebebi, mobilde dünyanın her alanında olduğu gibi standartlardan uzak olunması. Bu duruma örnek olarak WEB’de bir expandable banner yaptığınızda tarayıcıların yüzde 90’ını çalıştırabiliyor olmanız gösterilebilir.

Fakat HTML 5 ile benzer bir şeyi yapmak istediğinizde hem çok daha fazla efor harcıyorsunuz, hem de cihazların ancak yüzde 10’unu destekleyebiliyorsunuz. Mobil pazarlamada standartlar zamanla oluşuyor, tarayıcılar ve telefonlar birbirlerine yakınsıyorlar. Dolayısıyla, büyük patlama yakın zamanda iyi bir iş modeli ile karşımıza çıkabilir.

Wise Hakkında


Paylaş: