Türkiye’de 1995 yılında başlayan internet gazeteciliği serüveni hızla büyüyor. Özellikle 2000 yılından sonra ortaya çıkan bağımsız haber portalları geleneksel medyaya önemli alternatif kanalları olarak medyanın daha demokratik bir temele yayılmasının önünü açtı. Öncesinde bir medya organı kurmak ciddi sermaye gerektirirken internet sayesinde bu durum değişti.
2000’e kadar büyük medya organlarının öncülüğünde kurulan ve gazete sayfalarının olduğu gibi internet sitelerine aktarılmasından ibaret olan internet haberciliği bugün daha profesyonel yöntemlerle yoluna devam ediyor. İnternet haberciliği geliştikçe de basılı medya yani gazeteler ciddi yaralar alıyor. Son 5 yılda gazete tirajları önemli ölçüde azaldı.
Gazetelerin tirajlarının hızla azalması, reklam verenlerin daha uygun ve nitelikle online reklama kaymaya başlaması yazılı basının geleceği hakkında ciddi kaygılar yaratıyor. Artık insanlar yazılı basının ne zaman ortadan kalkacağı üzerine tahminler yürütüyor. Ayrıca yeni kuşak internete tamamen entegre olmuş durumda. Buna rağmen geleneksel basını hala takip eden eski bir kuşak var. Bu durumda alışkanlıkların etkisinden kaynaklanıyor. Ancak yeni kuşakla birlikte gelecekte yazılı basının tamamen ortadan kalkması kaçınılmaz bir durum.
Geleneksel basının ortadan kalkması gazeteciliğin biteceği anlamına gelmemeli. Yeni medya ile birlikte gazeteciliğin sadece biçimi değişiyor. Onun dışında haberciliğin kuralları aynen devam ediyor.
İnternet gazeteciliğinin gelişmesiyle birlikte okur artık haber sürecine dâhil olmaya başladı. Geleneksel basında edilgen konumda bulunan okur internette daha etkin durumda. Bu durum vatandaş gazeteciliği kavramının ortaya çıkmasını sağladı. İnsanlar dünyanın neresinde olursa olsun tanık oldukları ve kayıt altına aldıkları olayları muhabir görevi üstlenerek kitlelere ulaştırabiliyor. Bu durumun en somut örneğini geçtiğimiz günlerde Taksim’deki gezi olaylarında gördük. Olayların ilk günlerini tamamen sosyal medyadan vatandaşların kaydettiği görüntülerden izledik. Her ne kadar manipülasyonlar yaşansa da olayları aktaran birincil kaynak vatandaşlar oldu. Bu yönüyle de sesini duyurmak isteyenler için önemli bir araç haline gelerek geleneksel medyadan farklılaşıyor.
İnternet haberciliğinin en önemli avantajlarından biri hızlı olması. Yazılı basında bir haberi hazırlama ve okura sunma süresi çok uzun. İnternet ise anı veriyor. Gazetede bir gün öncesinin haberlerini okurken internette her an her dakika habere ulaşabiliyorsunuz.
İnternet haberciliğinin maliyet açısından da çok önemli avantajları var. Gazetede kağıt ve baskı maliyeti, dağıtım ve emek maliyetleri ciddi gider kalemleridir. Ulusal bir gazetede çalışan sayısı 500-1000 kişi arası olabiliyor. Bir haber sitesinde ise kaliteli 5-6 kişilik bir kadroyla nitelikli yayıncılık yapabiliyorsunuz. Ve her geçen gün daha da büyüyor. İşe 5-6 kişilik kadroyla başlayan fakat bugün 50’nin üzerinde çalışanla yoluna devam eden haber siteleri var.
İnternet gazeteciliği bir taraftan hızla büyürken diğer taraftan istihdam açığı da büyüyor. Dijital medyada yetişmiş eleman bulmak ciddi bir sorun haline geliyor. Şu an internet gazeteciliğinde en önemli sorun istihdam.