İş görüşmesine davet edilen adayların mülakata sadakatleri Firmaların acil bir personel ihtiyacı olduğunda genelde hemen kariyer portallarına ilan çıkmayı tercih ederler. İlan çıkılır ve bir kaç gün içerisinde yüzlerce başvuru gelir. Uygun adaylar belirlenirken, ilan içeriklerine dikkat etmeden rastgele başvuru yapan bir çok aday elenir. Geriye kalanlar ise aranılıp davet edilecektir, kimine ulaşılmaz, kimi cevap vermez ve sonuçta 5-6 kişiye randevu verilir.
İlk etapta bu kişilerin hepsinin geleceği düşünülürse seçim yapmak için uygun bir sayı olabilir. Fakat görüşme günü ve saati geldiğinde bir bakılır ki ne gelen var ne giden. Aranıldığında da (aynı telefondan aranılıyorsa) genelde ulaşılmaz. Sonuç itibari ile bir veya iki aday gelmiştir. Onlar da belki istenilen performansı gösteremez ve pozisyon için süreç yeniden başlar.
Şirketlerin İK departmanlarınca ve danışmanlık şirketlerince sık sık karşılaşılan bu durumlar neden olduğu olumsuzluklar yaşanmaktadır. Kısaca bu olumsuzluklar şunlardır:
- Vakit kaybı Mülakat için ortalama 20-30 dakika zaman ayrılmıştır ve işe alımcı programını ona göre yapmıştır. Belki o güne özel olan birkaç toplantı da ertelenmiş olabilir.
- Elenen adaylar Davet edilen adayların seçimi için birçok aday elenmiştir.
- Haberdar edilen yönetici ve birimler Hatta varsa ikinci görüşmeci ve bölüm müdürleri de haberdar edilmiştir. Onlar da programlarını olumlu geçen adaylarla görüşmek için planlamışlardır.
- Uzayan işe alım süreci Aranılan personelin görevine göre yetişmesi gereken bir program ve süre söz konusu olabilir. Adayların mülakata gelmemeleri firmaların bu süreçlerini de aksatabilir. Örneğin mali anlamda yıl sonunun kapatılması gerekiyordur ancak ‘Muhasebe Yöneticileri’nin mülakata gelmemeleri bu süreci aksatabilir.
Peki adaylar açısından olumsuzlukları yok mu? Tabi ki var. Mazereti olan ve haberdar eden adayları konunun dışında bırakarak bu vurdumduymazlık veya gelişigüzel hareket etmelerinin bir bedeli olacaktır.