Türkiye’de üniversiteler bilişim sektörünü destekler nitelikte mi?

Gökhan R. Bilge |
İlgili Konular: Blog

stock-footage-female-lecturer-e-learning-group-of-indian-and-caucasian-university-classmates-new-it-technologyTürkiye’de üniversite sayısının artmasına rağmen bilişim sektöründe insan kaynağı açığı sürüyor. Bu açığın kapanamamasının en önemli nedeni üniversiteden mezun olanların sektörün ihtiyaçlarını karşılayabilecek yetkinlikte olmaması. Bu yüzden şirketler işe aldığı adaylardan verim almak için onları, bir süre eğitime tabi tutmak durumunda kalıyor.

EuroCIO Akademi de bu sorunu çözmek için kuruldu. Akademinin temel amacı, üst düzey CIO’ların altında görev alan “security officer” veya “enterprise architect” gibi üniversitede öğrenilmeyen ama şirketlerin ihtiyacı olan görev tanımındaki boşluklar doldurulmaya çalışılıyor. EuroCIO Akademi, 2 yıllık MBA programın sağladığı katkıyı 6 ay gibi kısa bir sürede sağlıyor. 2014 yılı içerisinde bu akademilerin bir diğer ayağını da İstanbul’da oluşturmayı planlıyoruz.

Üniversitelerin kendi müfredatlarını ve programlarından ziyade; devlet, üniversite ve endüstrinin beraber çalışması neticesinde ortaya çıkan kriterlere göre eğitim programları oluşturması daha verimli olacaktır. Üniversiteler, eğitim modellerini buna göre güncellemelidir.

Üniversitelerin eğitim sisteminde yapacağı bir takım değişikliklerle öğrenciler, geleceğin mesleklerine yönelik yetiştirilmiş olacaklardır. Yani, alışılmış 4 yıllık lisans programları sadece öğrenmeyi sağlarken (ticari yönden artık satılır değeri azalan bilgiler), ortaya çıkacak farklı programlar hayata hazırlık açısından daha önemli olacaktır. 4 yıllık eğitim sonrasında yapılan master ve doktora programları esas bilgi değerini taşımaya başladı. Bundan dolayı yeni eğitim modelleri de bunun üzerine kurgulanıyor ve tasarlanıyor.

Wise Hakkında


Paylaş: