İnternet girişimcileri finansal yapılarını nasıl planlamalı?
Melih Ödemiş |İnternet girişimciliğinde ve her türlü girişimcilikte aslında finansal planlama işin en önemli noktalarından biridir. Çünkü iş modeli, zamanlama, pazarın dinamikleri ne kadar iyi olursa olsun girişimci finansal yapıyı iyi kuramazsa proje ölüme mahkûm olur.
Girişimcilere yola çıkarken nefeslerini çok iyi ayarlamalılar. Yani projeye sıfırdan başladığınızda öz kaynaklarla başlıyorsunuz. Öz kaynaklarla nereye kadar gidebilirsiniz? Öz kaynağın dışında ailenizden, yakınlarınızdan, melek yatırımcılardan, risk sermaye şirketlerinden, bankalardan nasıl ve ne kadar destek alabilirsiniz? Önemli olan bunları mümkün olduğunca doğru planlayabilmektir.
Yolda mümkün olduğu kadar ileriyi görerek, mümkün olduğu kadar diyorum; çünkü bazen 2-3 ay sonrasını görebilirsiniz bazen 2-3 yılı görebilirsiniz. Örneğin, Yemek Sepeti kurulduğunda ülke 2000 krizini yaşadığı için bizim banka kredisi alma şansımız yoktu. Bugün ise bankalardan yüzde 10’un altında faizle banka kredisi alarak iş kurmak bile mümkün. Tabii bankaların yeni projelere finansman olması zor oluyor ama yine de mümkün. Veya bugün yine Türkiye’de risk sermayesi, yatırım sermayesi, melek yatırım anlamında pek çok kuruluş var. Dolayısıyla girişimcilerin yapması gereken en önemli şey makul sürelerde önlerini görmelerini sağlamaktır.
Finansal gelire dayalı büyüme her zaman sürdürülebilir büyüme anlamına gelmiyor. O nedenle işin kendisinin para kazanır hale getirmek, işin kendisinin sağlıklı bir gelir modeline sahip olması, her zaman girişimcilere en çok telkin ettiğimiz şeydir. Örneğin reklama dayalı gelir modelleri daha kırılgan olabiliyor. Çünkü reklama dayalı gelir modelleri ekonomiler sarsıldığında ilk kesilen, ilk kırılan gelir modelleri oluyor. O zamanda eğer girişim belli bir olgunluğa erişmemişse yok olup gidebiliyor.
Türkiye’de geçtiğimiz 10 yıla nazaran gerek dış finansmanda gerek iç finansmanda pek çok varyasyon mümkün olsa da hala girişimcilere en çok söylediğimiz şey mümkün olduğunca öz kaynaklarınızı hesaplayarak, alabileceğiniz riskleri alarak mümkün olduğu kadar uzun hayatta kalmayı hedefleyin.