Bilişim sektöründe Türkiye’nin geleceği nasıl şekilleniyor?
Orhan Akbulut |ATOS CEO’su Orhan Akbulut, ”Bilişim sektörünün dünyadaki pazar büyüklüğü 2.5 trilyon doların üzerinde; Türkiye’de ise 30 milyar dolar büyüklükteki bir pazardan bahsediyoruz. ” dedi.
Akbulut sözlerini şöyle sürdürdü:
”Daha katma değerli kısmına bakacak olursak, bilgi teknolojileri hizmetlerinin dünyada 900 milyar dolar seviyesinde, Türkiye’de ise 2 milyar dolar seviyesinde olduğunu görürüz. Yani 900’de 2’lik bir orandan bahsediyoruz. Bu oran, dünya pazarlarının gerisinde olduğumuzu da net bir şekilde ortaya koyuyor. Yüzde 1’lik seviyeye ulaşmamız için ise pazarın 5 kat büyümesi gerekiyor. Tablo bugün olumsuz dursa da, çok hızlı bir şekilde büyüdüğümüzü de eklemem gerekiyor. Gelişmiş ülkelerde büyüme hızı yüzde 1 seviyelerindeyken, biz çift haneli büyüyüşe devam ediyoruz.
Türkiye bilişim sektöründe bu hızlı büyüme ivmesiyle gelişmiş ülkelerle arayı yavaş yavaş kapatmaya başladı. Ancak burada kritik olan nokta, bu gelişmenin ve büyümenin sürdürülebilir kılınmasıdır. Bu da ancak uzun vadeli stratejiler ve yatırımlarla mümkün. Türkiye’nin öncelikle bu alandaki insan kaynağına yatırım yapması lazım. Üniversiteler ve uluslararası şirketlerle birlikte çok iyi projeler yapılabilir. Bunun için adımlar atılmaya başladı; iyi neticeler elde edildiğini söyleyebilirim.
Türkiye’yi seçilmiş alanlarda, belli noktalara taşıyacak devlet politikalarına, teşviklere de ihtiyacımız var. Türkiye’nin ekonomideki geleceği neyse, bilişimdeki geleceği de aşağı yukarı aynı olacaktır. Günümüzde bu ikisini bir birinden ayırmak çok mümkün değil. Türkiye’yi öncelikli yatırım ülkelerinden biri olarak dönüştürmek mümkün; ancak bunun için gidecek daha çok yolumuz var.”