Türkiye’deki web tasarımlarının yanlışları neler?
Mustafa Dalcı |Userspots Kurucusu Mustafa Dalcı, ”Türkiye’deki web sitelerinde özellik çılgınlığına girme ve ana fonksiyonlara odaklanamama gibi problemler var.” dedi.
Dalcı, ”Bir ürünü tasarlarken onun her şeyi yapmasını istiyoruz ve sayfayı karmakarışık hale getiriyoruz. Ancak insanlar ürünü birkaç şeyi iyi yaptığı için tercih ediyorlar. İşte burada ana fonksiyona bağlılık çok hayati bir noktada bulunuyor. Web sitesi tasarımcıları, tercih edilmek istiyorlarsa ana fonksiyonların öne çıktığı, içerik odaklı tasarımlara önem vermeliler. Tasarımın birkaç iyi özelliği sitenin tıklanması açısından kullanıcıları aktif hale getirebilir. Türkiye’deki web sitelerinin diğer bir sorunu da, yeni bir gelişmeyi, durumu her yerde duyurmaya çalışmak. Bir bankayı düşünün EFT ile ilgili bir yenilik yaptınız. Bu yeniliği bankanın ana sayfasında duyurmak yerine insanların o EFT adımındaki koşu yoluna koymalısınız. Ancak söz konusu bilginin sitenin her alanında insanlara sunulmaya çalışılması karışıklığa ve bilgi kirliliğine yol açıyor.” diye konuştu.
Banner körlüğü
Dalcı, ”Türkiye’de “banner körlüğü” ne yazık ki bilinmeyen bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor. “Banner körlüğü” insanların reklama benzeyen her alanı yok saymaları demek. Kullanıcıların odaklandığı alanların dışında kalan arka plandaki alanları çok yoğun kullanmak aslında bir yarar sağlamıyor. Birçok arayüz, banner gibi uçan kaçan şeylerle ve flash bir içerikle tasarlanıyor. Bu durum kullanıcıda algı karmaşasına sebep oluyor. Sunulan her şeyi fark ettirmeye çalışmak için doğru bir uygulama değil. Temel olarak şunu unutmamalıyız ki tasarım ne kadar bütünlük gösterirse ön plana çıkarmak istediğimiz şey de o kadar fazla görülür ve dikkat çeker.” ifadelerini kullandı.