E-ticarette yazılım altyapı çözümü özel yazılım mı, hazır yazılım mı olmalı?
Ömer Arıkan |E-ticaret yazılımları konusunda hazır yazılım mı tercih edilmeli, yoksa özel yazılım mı? Konunun uzmanlarından T-Soft Proje Yöneticisi Ömer Arıkan, bu soruyu sizler için yanıtladı.
Genel anlamda hazır yazılım çözümleri ile özel yazılımların çok fazla karşılaştırıldığını söyleyen Arıkan, “Bu konuda insanlar yeterince bilgi sahibi değil. Özel yazılım demek, yapı ortaklığı ile birlikte inşaata girmeye benzer. Daha kolay anlaşılması için böyle bir benzetme üzerinden gidebiliriz. Yapı ortağı inşaatı tamamlamak için sizden sürekli para talebinde bulunur. Bunun ardı arkası kesilmez. Sürekli isteklerde bulunur. İnşaata başladığınız için ayrılmanız mümkün değil, yoksa eviniz yarım kalacak ve evsiz kalacaksınız. Ama inşaatın eksikleri de hiç bitmez. E-ticarette de buna benzer bir durum söz konusu” dedi.
Hazır yazılımların uzun yıllar üzerinde geniş bir ekibin çalışmasıyla geliştirildiğini belirten Ömer Arıkan, “Bu yazılama ihtiyaç duyan tüketiciler bu konuda fazla bilgi sahibi değil. Kulaktan dolma bilgilerle yazılım satın alıyorlar” diye konuştu.
E-ticaret yazılımı satın almadan önce konunun çok iyi araştırılması gerektiğini ifade eden Proje Yöneticisi Arıkan, e-ticaret girişimcileri için özellikle özel yazılımların yeterli olmayacağını vurguladı. Bu konuda yapılan yanlış tercihler hatalara neden oluyor diyen Arıkan, bu hataların yeni girişimcileri başarısızlığa sürüklediğinin altını çizdi.