STEP projesi ile sağlanacak kazanımlar nelerdir?
Gonca Kara Demir |SAMPAŞ İş Geliştirme Birim Lideri Gonca Kara Demir, Step projesinin hangi ihtiyaçlardan doğduğunu ve hedeflerini Wise TV aracılığı ile anlattı.
SAMPAŞ’ın haziran ayında başlattığı bir proje olan Step projesini değerlendiren ve hangi ihtiyaçlara binaen geliştirildiğine dair açıklamalarda bulunan Kara Demir: “Sampaş, Step projesinin teknik koordinatörlüğünü üstlenmiş durumda. Hatay Belediyesi de burada pilot bölge olarak yer alıyor. Step projesi gençlerin katılımcılığına yönelik bir proje. Gençlerin karar verme süreçlerini ve katılımcılığını destekleyen ve bunun olabildiğince hem Avrupa genelinde hem Türkiye’de yaygınlaştırılmasını hedefleyen bir proje. Öncelikli olarak belirlediğimiz konu gençlerin çevresel konularda kamu kurumlarının aldığı kararlara katılımı ama sadece katılımı değil, bu politikayı kuran, kurgulayan kişiler tarafından bir etkisinin oluşması yani çift taraflı bir platform geliştirmeyi hedefliyoruz. Burada yapılması istenen platform geliştirilirken hem karar veren kişilerin hem de gençlerin bu platform üzerinde bir geri bildirim sağlaması, daha sonra oluşturulan platformunda olabildiğince çok genç tarafından kullanılması ama bu kullanılan yani gençlerin görüş bildirdiği konularında karar vericiler tarafında bir etki uyandırması” şeklinde konuştu.
Ülkede yaşanan problemlere dikkat çekerek, projenin gençleri hedeflediğinin altını çizen Kara Demir: “Çoğu çevre ve hepimizi ilgilendiren konularda bizim görüşlerimize başvurulmuyor. Aslında çevre etki değerlendirme süreçlerinde bir kamuoyu görüşü toplanıyor. Buna sivil toplum kuruluşlarının erişimi çok fazla ancak bireysel olarak özellikle 18-29 yaş arası gençlerin bu konulara maalesef çok fazla ilgisi yok. Tabi ki yaygınlaştıran imza kampanyaları var ve sosyal medya üzerinden farkındalık yaratan eylemler oluyor. Ama biz bunların da ötesinde doğrudan bu kişilerin her türlü eylemi ya da aktiviteyi gerçekleştirebileceği, mantıklı bir çerçevede sonuç odaklı tartışabileceği bir platform yaratmak istiyoruz. 30 ay sürmesi hedeflenen Step projesi kapsamında oluşturulacak katılımcılık platformu, gençlerin çevresel konularda fikirlerini sunması haricinde sosyal medya ile entegre çalışan bir platform olacak. Aynı zamanda farklı dillerde çeviri, görselleştirme teknolojileri ve farkındalık yaratılmak istedikleri konularda kampanya başlatabilme gibi özelliklerde platformun geliştirilmesinde ön planda tutulacak” dedi.