Ofis çalışanlarında sıklıkla görülen hastalıklar

Halil Karaer |
İlgili Konular: Blog, Sağlık

Sürekli aynı pozisyonda kalma, tekrarlayan hareketler, ekranlı ve klavyeli araçlarla çalışma, el bileği ve parmaklara aşırı yüklenmeler, ortamın ısı, nem, ışık ve konfor yönünden uygunsuzluğunun neden olduğu multisistemik hastalıklar topluluğudur.

Kas-İskelet Sistemi: Vücudumuzdaki kaslar kullanılmamaya bağlı olarak zayıflamakta vücudun bütün yükleri iyi dengelenmeden kemik ve eklemlere binmektedir. Böylece bel ağrıları, boyun bel fıtıkları, dizlerde öncelikle olmak üzere kıkırdak aşınmaları sık meydana gelir. Sürekli klavye kullanmaya bağlı dirsek, önkol ve el bileğinde kas hastalıkları fazlaca görülür. İleri yaşlarda da osteoporoz riski artar.

Dolaşım Sistemi: Sürekli stres, hipertansiyon ve kalp damar hastalıklarında(kalp krizi gibi)en önemli faktörlerdendir. Ek olarak azalmış bedensel aktivite ve aşrı beslenme sonucu yüksek kolesterol seviyeleri gibi kan biyokimyası bozukları da kalp ve damar hastalıklarında çok önemlidir.

Psikoloji: Sürekli stres hali insanlarda depresyon, öfke, mutsuzluk, uyumsuzluk gibi problemlerin ortaya çıkmasına neden olur. Bu toplumsal ve ikili ilişkilerde ciddi sürtüşmelere sebep olur.

Büro çalışması ayrıca gözden başlayarak, mide-bağırsak, mesane ve idrar yollarına kadar birçok rahatsızlığa yol açar.

Elimizdeki tıbbi imkânlar bu tip hastalıklardan kaynaklanan ruhsal ve bedensel rahatsızlıkların tedavisinde maalesef çok da başarılı değil. Bu nedenle insanlığın doğasına uygun hayat stiline yeniden dönmesi dışında pek çıkar yol görünmemekte. Bunun için; düzenli fiziksel aktivite, biyoritme uygun çalışma, uyuma ve dinlenme, lifli beslenme, rafine gıdalardan ve katkı maddelerden uzak durma, sosyal gruplara üye olma, çevresiyle ilişkilerini iyi tutma vs. gerekir.

Wise Hakkında


Paylaş: