Henüz yolun başında olanlar öncelikle projelerinin konusunu ve amacını en iyi şekilde belirlemeliler. Proje, çok net olarak tanımlanmalı ve ilgili mercinin istediği şekilde hazır hale gelmeli.
Proje belli olduktan sonra ilk olarak destek almak için; projenizin benzerlerine göre farklılaştığı yönlerinin belirlenmesi gerekiyor. Proje sonucunda elde edeceğiniz ürünün rakip ürünlerle kıyaslandığında farkının ne olduğu, yenilikçi olup olmadığı ortaya konmalı.
İkinci adım olarak fikrinizi hayata geçirmek için yürürlüğe koyacağınız yöntemleri ve ihtiyaçlarınızı belirlemeniz gerekiyor. Çünkü destek alabilmek için ihtiyaç tespiti çok önemli. Örneğin, proje konunuz bir makine sistemi geliştirmek üzerineyse, bu noktada ne tür malzemelere ihtiyaç duyacağınızı, hangi firma personelinizin projeye katkı sağlayacağını, ek bir hizmet ya da alet-teçhizat gereksiniminiz olup olmadığını belirlemeniz gerekmekte.
Üçüncü adımda ise, projenize ve ihtiyaçlarınıza en uygun destek programını araştırmaya koyulmalısınız. KOSGEB, TÜBİTAK ya da başka fon kaynaklarının mevzuatlarını okumalı, projenizle örtüşen destek türlerini tespit ederek, fikrinizi en iyi şekilde değerlendirebileceğiniz programı seçmelisiniz. Bu noktada; birlikte çalıştığınız danışmanlık firmanız, size yol gösterici olacaktır. Danışmanlık firması proje ve uygun hibe programı seçiminizi hızlandırabilir ve daha profesyonel bir yol takip etmenizi sağlayabilir.
Bu 3 adımı başarıyla gerçekleştirmeniz destek alacağınız anlamına gelmemekte. Çünkü en nihayetinde fikriniz de önemli. Ancak bu adımları sağlıklı bir şekilde izlediğinizde en azından yöntem olarak üzerinize düşeni yapmış olacaksınız.