Bir çalışanla ilgili sosyal medya krizi nasıl yönetilmeli?

Burak Bakay |
İlgili Konular: Blog

photodune-3920764-social-media-mSosyal medya kurumlar için çok önemli bir silah olduğu gibi aynı zamanda çok da tehlikeli bir silah haline gelebilir. O nedenle kurumsal firmalar tüm sosyal ağlar için birer kurumsal hesap açarak tüketicilerine, kullanıcılarına oradan ulaşıyor. Zaman zaman kişiler ya da kurumlar adına sahte hesaplar açarak kurum adına yapılan açıklamalar bu kurumlara ciddi zarar veriyor. Bunun yanı sıra kurum çalışanlarının kişisel hesaplarından yaptıkları paylaşımlar da firmaları zor duruma düşürebiliyor.

Kurum aleyhinde paylaşımlarda bulunan eğer bir çalışan ise İK yöneticisinin direk o kişiyle iletişime geçmesi yerinde olur. Bu durumda paylaşılan içerikler silinerek sorun ortadan kaldırılabilir. Ancak çalışan herhangi bir haksızlığa uğradığı için böyle bir yol seçiyorsa çözüm için önce bu haksızlığın ortadan kaldırılması gerekiyor.

Böyle durumlarda çalışan üzerinde zorlayıcı herhangi bir tutumda bulunulmamalı. Zira anonim şekilde ilgili ya da benzer olumsuz içerikler tekrar paylaşılabilir ve bu takip edilemez, daha hızlı yayılabilir. Eğer kriz eski bir çalışanla ilgiliyse İK yöneticileri ya da eski yöneticisinin (kötü ayrılmadığını varsayarak) kendisiyle iyi niyet çerçevesinde bağlantıya geçmesi gerekebilir. En hızlı bağlantı şekli olarak direk olayın gerçekleştiği sosyal medya kanalından özel mesaj şeklinde dönüş yapılabilir.

Eğer mesaj e-posta ile çözüm olamayacaksa görüşme talep edilebilir. Eğer çalışan şu ya da bu şekilde sürece olumlu yaklaşmıyor ise iç denetim mekanizmaları devreye sokularak hukuksal takip başlatılabilir.

Wise Hakkında


Paylaş:

Wise'ın Benzer Videoları